CULTURI PROFITABILE

CANEPA

DESPRE PROIECTUL CANEPA

Acest proiect este o încercare de a reveni la tradiții în agricultura românească. Planta de cânepa fiind exploatata pe aceste meleaguri încă de pe vremea Dacilor.

Cânepa , în special cânepa industriala monoica folosita pentru semințe și ulei dar și pentru fibre este un produs romanesc cu o capacitate de creștere foarte buna și conținut de THC de sub 0.2% .

Fiecare plantație de cânepă necesita mult mai puțin ajutor chimic decât o plantație de porumb sau grâu, iar subvenția pentru aceste cultura începe de la 2750 Euro per hectar.

Afla aici cum poți sa înființezi culturi de canepa

Seminţele de cânepă conţin:

  • 36% ulei
  • 28% proteine
  • 14-27% extractive neazotate
  • 17,8-26,3% celuloză
  • 2,5-6,8% cenuşă

Datorită acestei compoziţii, seminţele de cânepă pot fi utilizate pentru extragerea de ulei folosit direct în alimentaţie şi la fabricarea margarinei.

Uleiul nerafinat se utilizează pentru obţinerea lacurilor, vopselelor, linoleumului, săpunului şi a pânzelor ceruite.

Sămânţa se utilizează pe scară largă, direct sau în furaje concentrate, în hrana păsărilor (în special în hrana unor păsări exotice: papagali, canari, păuni, etc.).

Turtele rămase de la extragerea uleiului se utilizează singure sau în nutreţuri concentrate pentru hrana păsărilor, viţeilor, cailor, oilor, peştilor, etc. – 600 g turte de cânepă echivalează ca valoare nutritivă cu 1000 g boabe de cereale. În hrana vacilor gestante, turtele de cânepă trebuie folosite cu restricţie, deoarece provoacă avorturi.

Lemnul de cânepă reprezintă cca 55% din greutatea tulpinii şi conţine peste 50% celuloză. Puzderia rezultată de la extragerea fibrelor sau planta întreagă, se utilizează pentru obţinerea de: hârtie, plăci aglomerate – fonoizolatoare, pentru industria mobilei, mătase artificială, puf pentru izolare fonică între plăcile de rigips.

Pleava rezultată în culturile pentru sămânţă este un îngrăşământ deosebit de valoros: 10 t pleavă de cânepă echivalează cu 40 t gunoi de grajd.

Frunzele şi inflorescenţele se utilizează în medicină.

Rolul nostru este sa repornim industria de canepa si sa consiliem fermierii sa produca din nou aceasta cultura benefica.

Inginerii nostri vor fi intotdeauna langa ei.


FERMIERI , DEZVOLTATORI SI PRODUCATORI

Traim si muncim in Romania

alcosbio@gmail.com